>

CS Colțea – tradiția merge mai departe, din 1920

 

Istorie, tradiție, ambiție și performanță. Mai precis Clubul Sportiv Colțea Brașov. Chiar dacă a avut o existență relativ scurtă (doar de 10 ani), CS Colțea și-a lăsat amprenta asupra sportului brașovean, fiind și acum singura echipă din orașul de la poalele Tâmpei care luat un titlu național la fotbal. De altfel, în ciuda încercărilor repetate, niciun nume nu a reușit să obțină performanța bifată de CS Colțea Brașov.
La aproximativ 85 de ani de la dispariția prematură, legenda CS Colțea Brașov prinde din nou viață.
Dar mai întâi trebuie să vedem primele începuturi al grupării de la poalele Tâmpei.

Începuturile

În 1913, câțiva elevi de la Liceul „Sf. Sava” din București au pus bazele unei echipe de fotbal. Și pentru că erau vecini, au decis să-i pună numele Colțea. În 1920, Colțea București și-a deschis o filială și la Brașov. Vintilă Cristescu, Iacobescu și Puiu Pavel au fost cei care au pus bazele Colțea Brașov, echipă ce a reușit să câștige titlul de campioană națională.

Începuturile nu au fost ușoare, pentru că atenția era concentrată asupra Brașoviei, formație ce domina întrecerea regională a acelor ani. De altfel, Colțea a stat 5 ani în umbra Brașoviei, până în sezonul 1925 - 1926, când au început să se vadă roadele muncii depuse. Atunci au reușit pentru prima oară calificarea la turneul final și, în ciuda faptului că au pierdut categoric în sferturi de AMEF (Asociația Muncitorilor pentru Educație Fizică) Arad, era deja o experiență importantă pentru ei. Experiență ce avea să le folosească în următorii doi ani, în care au jucat două finale, dintre care au câștigat una.

2 finale consecutive

Mai întâi, în campionatul 1926 – 1927, Colțea Brașov dovedește o adevărată maturitate în joc, trecând pe rând de Dacia Vasile Alexandri Galați (7-1 în sferturi) și de Unirea Tricolor București (4-1 în semifinale). Adversarul din finală s-a numit Chinezul Timișoara, poate cea mai cunoscută echipă de fotbal din România la acele vremuri, deținătoare a numai puțin de 5 titluri de campioană. Toată lumea o dădea pe echipa bănățeană mare favorită, mai ales în fața unei formații cu experiență redusă, dar nu a fost așa. Colțea a avut o evoluție apreciată de toată lumea și a terminat 2-2 primul meci. S-a ajuns astfel la rejucare, ce a avut loc a doua zi, când de asemenea brașovenii au opus o rezistență dârză, Chinezul având nevoie de prelungiri pentru a obține al șaselea titlu consecutiv.

Îmbărbătați de experiența și de evoluția din sezonul precedent, cei de la CS Colțea au abordat cu foarte mare încredere campionatul 1927 – 1928, având un sigur țel: titlul de campioană. Primul adversar, Olimpia București, se dovedește o nucă tare pentru brașoveni, care reușesc însă să treacă mai departe după un succes cu 3-2. A urmat apoi semifinala cu Mihai Viteazul Chișinău, în care Colțea a făcut spectacol și a învins cu 6-4, obținând astfel biletele pentru cea de-a doua finală consecutivă a Campionatului Național.

În sfârșit titlul

Chiar dacă a fost ales stadionul marei rivale, Brașovia, pentru a găzdui finala, Colțea nu a dezarmat și s-a impus, cu 3-2, în fața celor de la Jiul Lupeni, după un gol al victoriei marcat de Kemeny în minutul 87. Imediat după reușită, fanii brașovenilor au invadat terenul de bucurie, astfel că arbitrul Lajos Nagy a decis să pună capăt meciului cu 3 minute mai devreme.
A fost cea mai mare performanță obținută de CS Colțea, care din următorul sezon nu a mai avut succes și a sfârșit prin a-și încheia activitatea în 1931.

Echipa Colţei din finala cu Jiul Lupeni, din 1928: Lobel – Columban, Balint, Şt. Torok, Csajka, Ad. Hrehuss, Kemeny, Gylebrowsky, Gruber, Hecht, Peterffi. Cei care au marcat în finală golurile victoriei au fost Kemeny (golul de 1-0 în minutul 29), Gyebrowski (golul de 2-1 în minutul 45, după ce Jiul egalase în minutul 44 prin Bognar) şi din nou Kemeny (lob de efect în minutul 87, după ce în minutul 62, internaţionalul Lupeniului, Killianovitz, egalase la 2).


Vintilă Cristescu, piatra de temelie a CS Colțea Brașov


Fondatorul Colţei Braşov şi conducătorul echipei de-a lungul istoriei sale scurte a fost colonelul Vintilă Cristescu, fiul căpitanului Sava Cristescu, erou în Bătălia pentru Braşov din Primul Război Mondial. Vintilă Cristescu a fost primul braşovean participant la Jocurile Olimpice. Se întâmpla la Amsterdam, în 1928, la cursa de maraton, pe care, din păcate, braşoveanul nu a reuşit s-o termine din cauza unei accidentări. De menţionat că Vintilă Cristescu a fost de cinci ori campion al României la proba de maraton. În 1921, 1923, 1925, 1926 şi 1927. Performanţe l-au propulsat pe braşovean ca reprezentat al României la proba olimpică de maraton în acelaşi an în care Colţea devenea campioana României la fotbal. Şi încă o lucru interesant: Vintilă Cristescu ar avea şi o selecţie în Naţionala de fotbal a României. Cercetând arhivele personale, am constat că la meciul România – Bulgaria din 21 aprilie 1929, încheiat cu victoria alor noştri cu 3-0, pe stadionul “ONFEF”, din Bucureşti, un anume V. Cristescu intra pe teren în minutul 60 înlocuindu-l pe Kugelbauer în ofensiva Naţionalei. La acea data, Colţea era implicată în lupta pentru Turneul Final, lucru ce face verosimil prezenţa lui Vintilă Cristescu în cvintetul ofensiv al tricolorilor.


Performanțe

Colțea Brașov a obținut titlul de campioană națională în sezonul 1927 – 1928 și titlul de vicecampioană național în sezonul 1926 – 1927.
De asemenea Colţea Brașov a fost singura echipă din România ce a reuşit să-i bată pe artiştii cu mingea de la WAC (Viena Altetic Club) în turneul făcut de austrieci în anul 1928 la noi în ţară. Vienezii îl aveau în poartă pe celebrul Rudi Hiden, om de bază al „Echipei Minune” formată de Hugo Meisel, şi erau finalişti în Cupa Austriei pe anul 1928. În 1931 aveau să câştige Mitropa Cup, cel mai important turneu european al vremii. A fost 3-2 pentru braşoveni care au reușit ce n-au putut face Clubul Atletic Timişoara, Unirea Tricolor, Juventus Bucureşti, Jiul Lupeni sau Chinezul.


2015, anul renașterii unei legende


La aproape 85 de ani de la ultimul antrenament, CS Colțea Brașov renaște tot la inițiativa unor oameni inimoși, așa cum a luat ființă în 1920. Tineri care, având o pasiune mare pentru fotbal, au dorit să ofere copiiilor din Brașov un loc profesionist, unde să practice, în cele mai bune condiții, sportul rege. Acei tineri au început mai întâi cu proiectul ACS Tâmpa Brașov, prima școală de fotbal privată din Brașov, ce a luat ființă în anul 2009. Debutul nu a fost ușor, dar, încet-încet lucrurile au evoluat înspre ceea ce se dorea și astfel, ACS Tâmpa a devenit un nume în fotbalul pentru copii și juniori din România. Totuși, lipsea ceva. Și anume acel lucru ce definește și fomează o formație: istoria. Și cum în Brașov fotbalul este încă un sport foarte iubit și lumea ține la tradiție și rădăcini, următorul pas a fost simplu: renașterea unei legende – CS Colțea Brașov, cea mai titrată echipă de fotbal din zonă. Un nume care a stârnit emoții mari în urmă cu mult timp și care poate aducă o emulație în jurul unui legende ce a ars scurt, dar foarte intens.

Go to top

    Copyright © 2016 Clubul Sportiv Colțea 1920 Brașov - All rights reserved!